Een waterbed bevat een verwarmingselement aangestuurd door een electronische thermostaat.  Het spreekt dus voor zich dat er ook een electrische aansluiting noodzakelijk is om van je waterbed te kunnen genieten.

Deze electriciteit is nodig om het water in de watermatras te kunnen verwarmen en deze op een constante temperatuur te houden.

Wat echter als de electriciteit plots uitvalt.  Geen paniek, de electriciteitsbevoorading in ons land is zeer betrouwbaar en valt niet zo vaak uit.  Het is echter niet uit te sluiten dat dit wel gebeurd.  Ook dan is er niets aan de hand.  

Bij de eerste indienststelling van het waterbed, zal het geruime tijd duren om de juiste temperatuur te bereiken omdat het water koud is bij aanvang.  Is het bed op temperatuur en de electriciteit valt uit, dan zal het nog uren duren voordat het bed volledig afgekoeld is daar de watermatras zal functioneren als een accumulator van warmte.  Ook de omranding, de tijk en het beddegoed zullen functioneren als isolator en zo de warmte in het bed houden.

 Dus bij een electriciteitspannen van pakweg een uur zul je het verschil zelfs niet merken, slechts na vele uren zonder electriciteit zal het waterbed teveel afgekoeld zijn om nog slaapbaar te zijn.