Het hardside waterbed is het traditionele waterbed waarbij de matras in een stevig ledikant met vier harde zijkanten ligt. Daaraan ontleent het bed ook zijn naam 'hardside'. In een tweepersoons hardside waterbed gaat ongeveer 800 liter water. Hardside waterbeddenverbruiken de meeste energie.

Hardside waterbedden zijn echter op hun return en hebben hun beste tijd gehad.  Momenteel zijn het de softside waterbedden die in de meerderheid zijn. Deze softside waterbedden hebben alle voordelen van de hardsidewaterbedden en mer.


Soorten hardside waterbedden

Hardside waterbedden zijn er in verschillende typen, uitvoeringen, maten en gradatie van stabilisatie. Je hebt 1-persoons hardside waterbedden en 2-persoons hardside bedden. De watermatras kan zowel bij softside als hardside waterbedden verschillende niveaus van stabilisatie hebben. Van ongestabiliseerde watermatrassen, waar het water ongehinderd kan bewegen tot volledig gestabiliseerde waterbedden waarbij de watermatras in een halve seconde volledig stil ligt.

Ook bij hardside waterbedden kennen we het single waterbed systeem en het duo waterbed systeem. Bij een duo waterbed systeem kunnen de individuele personen de karakteristieken van het waterbed voor hun eigen zijde van de watermatras regelen.

Over het algemeen is een hardside waterbed goedkoper dan een softside waterbed. Mogelijke nadelen zijn het mindere comfort bij in en uitstappen en het minder modern ogende uiterlijk hoewel dit laatste natuurlijk een kwestie van smaak is. Een hardside waterbed laat zich ook iets minder eenvoudig opmaken dan een softside waterbed als het gaat om de matrasomtrek. Qua slaapcomfort is een hardside waterbed volledig vergelijkbaar met een softside bed.


Het onderhoud van een hardside waterbed

Het onderhoud van een hardside waterbed is makkelijk. Eén keer per maand de watermatras met een vochtige doek afnemen en minimaal 1 keer per jaar waterbedconditioner aan het water toevoegen om algen voorkomen.