Een waterbed is een schitterend slaapsysteem.  het heeft tal van voordelen die je alleen maar ten goede kunnen komen.  Maar zoals bij alles is er ook een keerzijde en zijn er bepaalde nadelen.  gelukkijg zijn deze niet van de aard dat je niet voor een waterbed zou kiezen.

Hierbij enkele nadelen op een rij :

 • Er is steeds een kans op lekkage.
  Een waterbed is zoals de naam het zegt gevuld met water.  Dit kan in extreme situaties lijden tot lekkages.  Gelukkig is de watermatras goed beschermd en in normale situaties zullen lekkages zich dan ook niet voordoen.  Gebeurd dit wel dan is er nog de veiligheidsliner die ervoor zal zorgen dat er geen druppel water uit uw waterbed op de vloer zal terecht komen.

 • Een waterbed weegt zwaar.
  Dit is correct, een waterbed weegt al vlug 500 kg en meer afhankelijk van de grootte.  De slaapkamervloer moet dit gewicht dan ook kunnen dragen.  Voor oudere woningen kan dit misschien een probleem zijn maar in de moderne woningbouw zijn alle vloeren op zulk een gewicht voorzien.  Door de vorm van het onderstel zal het gewicht mooi verdeeld worden over de vloer en niet alle gewicht op 1 punt concentreren.

 • Moeilijk te verhuizen.
  Vooraleer een waterbed gedemonteerd kan worden moet het water natuurlijk afgevoerd worden.  Dit vereist enige handigheid maar is niet onmogelijk.  Belangrijk is om de watermatras goed te beschermen tijdens het transport.

 • Een waterbed is zeer groot.
  Een waterbed is meestal aan de grote kant, dit is correct.  De hedendaagse slaapsystemen worden echter ook allemaal groter en evenaren dan ook meer en meer de afmetingen van een waterbed.  In een slaapkamer van normale afmetingen zal er dan ook steeds een waterbed beschikbaar zijn.

 • Bewegen van de matras.
  De watermatras zal enkel bewegen en klotsen als je kiest voor een niet of een slecht gestabiliseerde watermatras.  Als je kiest voor een matras die gestabiliseerd is zal deze niet meer bewegen tijdens je slaap dan een gewone matras.  Door het water blijft de matras natuurlijk nog iets beweegbaar zodanig dat dit jou slaapbewegingen zal opvangen.