Alhoewel het perfect mogelijk is om zelf een waterbed te installeren zelfs als je niet de meest handige persoon bent is het soms toch aan te raden om de hulp van een vakman in te roepen.

Zeker als het de eerste maal is dat je een waterbed installeerd kan je best het bed laten installeren door een specialist van de verkoper van het waterbed.  Als je dit eenmaal hebt meegemaakt kan je voor verdere installaties kiezen om het zelf te doe.

Afhankelijk van het merk van type en merk van waterbed kan de methode iets afwijken.

Plaatsing van het waterbed :

 1. Zorg ervoor dat de vloer proper en rein is.
  Eens het waterbed geplaatst kan je deze oppervlakte niet meer bereiken.
 2. Monteer het frame.
  Het frame bestaat meestal uit enkele houten ondersteuningsframes waarover een of twee platen gaan waar de watermatras op zal komen.
 3. PLaats de omranding.
  De omranding functioneert als zijde van het waterbed en houdt de watermatras op zijn plaats.
 4. Installeer de verwarming.
  De verwarmingsmat wordt meestal centraal aan het voeteinde geplaatst.  De thermostaat meestal aan het hoofdeinde zodat deze makkelijk bereikbaar is.
 5. PLaats de liner.
  De liner wordt over het verwarmingselement gelegd en sluit aan bij de bovenzijde vn de omranding.  Op deze manier wordt voorkomen dat bij eventuele lekken het water op de vloer zal komen.
 6. Plaats de watermatras.
  De matras wordt opengevouwen en op de corecte plaats in het bed gelegd.  Dit is belangrijk omdat wanneer de watermatras gevuld is deze niet meer verplaatst kan worden.
 7. Vullen van de watermatras.
  Vul de watermatras door middel van een tuinslang.  Indien mogelijk mag dit water reeds een temperatuur van ongeveer 25 graden hebben.  Op deze manier kan het waterbed nog dezelfde dag in gebruik genomen worden.  indien de matras gevuld wordt met koud water kan het enige tijd duren alvorens het water op slaaptemperatuur is.
waterbed frame