1. Waterbed
Een softside waterbed is een watermatras die omgeven is door een schuimrubberen rand van polyether schuim. Door dat er sprake is van dikke randen om het waterbed is er aanzienlijk minder water nodig dan voor een hardside waterbed. Nog een voordeel is dat  deze waterbedden gelegen zijn op een onderbouw en deze niet in een ledikant geplaatst hoeft te worden. Het kan wel, maar dit soort  waterbed is al een op zich zelf staand bed. Een hardside waterbed zal altijd in een ledikant geplaatst moeten worden.

2. Voordelen 
Naast het genoemde voordeel dat het softside waterbed al een op zich zelf staand bed is en er minder water in gaat zijn er nog meer voordelen. Zo kan het energieverbruik wel 50 procent lager zijn dan bij een hardside waterbed. De energiebesparing wordt veroorzaakt door de ombouw van het polyetherschuim. Bovendien is het veel eenvoudiger om in en uit het bed te stappen en is het bed eenvoudiger op te maken.

3. Duo-systeem
Partners met verschillende wensen met betrekking tot het waterbed hoeven geen ruzie te maken. Voor hen is namelijk het duo-systeem de oplossing. Bij een duo-systeem kunnen er twee losse matrassen in het waterbed geleverd worden waarbij naar eigen voorkeur het waterbed ingesteld kan worden. Zo kunt u denken aan de hardheid of zachtheid van het waterbed, maar ook de temperatuur en stabilisatie van het matras. 

4. Lichtgewicht 
Lichtgewicht waterbedden hebben een nog groter deel dat bestaat uit polyether. De basis van het lichtgewicht waterbed bestaat uit een kuip van schuim. Een lichtgewicht waterbed hoeft slechts met 200 liter water gevuld te worden. Dit in tegenstelling tot een hardside waterbed waar wel tot 800 liter water in moet. Een lichtgewicht waterbedis dan ook voor de meeste bodems geschikt.

5. Levensduur 
Bij het kopen van een waterbed krijgt u in de meeste gevallen minimaal 5 jaar garantie. U kunt ervan uitgaan dat een matras van een waterbed wel zeker tien jaar meegaat. Een en ander zal natuurlijk ook afhangen van de kwaliteit van het matras en of het waterbed regelmatig is onderhouden.

6. Onderhoud 
Een softside waterbed is eenvoudig te onderhouden. Zo kunt u een keer in de maand het matras met een vochtige doek afnemen. Ook moet er twee keer per jaar een conditioner aan het water toegevoegd worden om algen bacteriën te voorkomen.