Bij elk bed hoort verwarming.

Deze bestaat steeds uit een verwarmingselement dat onder de matras geplaatst wordt en een thermostaat waar mee je de temperatuur kan instellen.  Deze waterbed thermostaat zal er ook voor zorgen dat de watertemperatuur steeds constant blijft.

Analoge of mechanische thermostaten bestaan uit een draai- of schuifknop, wat het instellen bemoeilijkt. Je kan de exact ingestelde temperatuur er namelijk niet zo goed op aflezen. Vergelijk het met een niet-thermostatische douchekraan waarbij je warm en koud water moet mengen tot je de gewenste temperatuur bereikt. 

Digitale thermostaten zijn daarentegen wat duurder, maar bieden dan ook de mogelijkheid om de temperatuur erg nauwkeurig aan te geven én in te stellen. Je hoeft het licht zelfs niet meer aan te doen in de slaapkamer als de temperatuur van het water ’s nachts te laag blijkt dankzij het digitale verlichte display. Ben je een koukleum dan zal je waarschijnlijk de voorkeur geven aan een digitale thermostaat, of misschien zelfs twee als je het waterbed deelt met je partner. Tenminste als je in plaats van een tweepersoonswatermatras opteert voor twee afzonderlijke watermatrasen met aparte verwarmingselementen. Je kan de waterbed thermostaat ook aansluiten op een tijdschakelaar voor een efficiënter warmte- en energieverbruik.