Het is logisch dat een waterbed meer weegt dan een traditioneel bed.  Een waterbed beschikt immers over een watermatras gevuld met water.  

Wa is het gewicht van een waterbed? Kan de slaapkamervloer dat gewicht wel dragen ?

Een waterbed met een gevulde watermatras weegt honderden kilo’s moet ik me daar zorgen over maken.

Eerst en vooral is het  gewicht afhankelijk van type waterbed

De inhoud en het gewicht van de watermatras is afhankelijk van het type waterbed dat u koopt. Er is een verschil tussen een softside en hardside waterbed. Bij een hardside waterbed ligt de watermatras in een bedombouw met harde opstaande randen, vandaar de naam hardside waterbed.

Bij een softside waterbed ligt de watermatras op de bedbodem en zijn de zijkanten van de watermatras van een zacht hoogwaardig kunststof (dikke zachte rand van polyetherschuim). Vanwege de dikke rand van polyetherschuim gaat er tot wel 200 liter minder water in de watermatras dan in een hardside watermatras.


Ten tweede is het gewicht waterbed afhankelijk van afmetingen van het waterbed.

Daarnaast zijn de afmetingen van het waterbed ook zeer bepalend voor de inhoud van de watermatras. Het is een logisch gevolg dat wanneer u een groter bed koopt, er meer liters water in de watermatras gaan. Daarmee zal het totale gewicht van het waterbed toenemen.

Wat weegt een leeg waterbed?

Een leeg waterbed weegt niet zo veel. De bedombouw of onderbouw en zijn vaak van hoogwaardig kunststof en van licht, maar stevig hout (MDF/spaanplaat). De gewichtsverdelers zijn ook van licht stevig hout gemaakt.

De watermatras is een waterzak van zeer sterk vinyl. In de watermatras zitten stabilisatie fibermatten. Deze stabilisatiematten verminderen de deining wanneer u het bed instapt of als u draait. Daarnaast zorgen deze stabilisatiematten voor extra ondersteuning van uw lichaam.

Het gewicht van de lege watermatras is afhankelijk van de afmetingen, het type waterbed hardside of softside en of het een mono of duo-watermatras betreft, maar het gaat gemiddeld om slechts enkele kilo’s.

Om het gewicht gelijkmatig over de vloer te verdelen wordt gewerkt met gewichtsverdelers.

4. Wat weegt een gevuld waterbed?

Wat een waterbed weegt is afhankelijk van het type en de afmetingen van een waterbed. Stel u koopt een softside waterbed met de maat 200 bij 200cm, daarin gaat ongeveer 648 liter water. Dat is 648 kg extra naast het gewicht van de bedbodem en de slapers. Een heel gewicht, nietwaar? Om het gewicht gelijkmatig over de vloer te verdelen wordt gewerkt met gewichtsverdelers.