Het verbruik van een waterbed kan niet eenvoudig en eenduidig bepaald worden zonder alle omstandigheden in acht te nemen die een invloed hebben op het verbruik. 

Wilt  u een nauwkeurige kostprijs van het verbruik van uw waterbed gebruik dan gedurende een langere periode een energiemeter.  Dit is een klein apparaat dat het verbruik van een huishooudtoestel meet en de daarbij horende kostprijs berekend.  Zulk een meter kan u in vele gevallen lenen of huren bij uw electriciteitsleverancier.  Hou er rekening mee dat het verbruik zal schommelen gedurende het jaar afhankelijk van de seizoenen.

Het is wel zo dat er de laatste jaren veel vooruitgang is geboekt wat betreft de energiezuinigheid van waterbedden.  Het verwarmingselement dat onder de watermatras wordt geplaatst in de vorm van een verwarmingsmat  is de verbruiker van electriciteit.  Dit is nodig om de watermatras op de gewenste constante temperatuur te houden.

De oudere generatie van deze verwarmingsmatten straalde warmte uit aan boven en onderzijde.  De nieuwe generatie verwarmt enkel de watermatras zodat er geen warmte verloren gaat.

De aansturing van het verwarmingselement gebeurt door een electronische thermostaat.  Deze zijn hedendage zo geperfectioneerd dat ze het verwarmingselement zo zuinig mogelijk aansturen.Het verbruik is ondermeer afhankelijk van :

  • De afmeting van de watermatras.
  • De grootte van uw slaapkamer.
  • De mate van isolatie van de woning.
  • De ingestelde temperatuur.waterbed energiemeter
waterbed thermostaat
waterbed verwarmingsmat