Het herstellen of repareren van een eventueel lekje in een waterbed is vrij eenvoudig, u heeft hiervoor geen specialist nodig. Het is nog eenvoudiger dan het plakken van een fietsband. Er staat immers nooit druk op een watermatras. 

Omdat een beschadiging van een watermatras meestal aan de bovenzijde voorkomt, zal er heel weinig water uitlopen en u kan ze herstellen zonder de matras te moeten ledigen. Hiervoor wordt een reparatiesetje gebruikt dat bij de meeste waterbedden wordt meegeleverd. Eens men een klevertje heeft aangebracht is de watermatras weer zo goed als nieuw. Een goed gerepareerd lek beïnvloedt de levensduur van uw watermatras niet, evenmin als het slaapcomfort.

Een reparatie is relatief eenvoudig , u kan ze makkelijk zelf uitvoeren.

Zorg dat u een reparatiesetje voor waterbedden bij de hand heeft. Dit bestaat uit een lapje vinyl en een tube speciale lijm.


INSTRUCTIES VOOR REPARATIE VAN EEN WATERBED.

Maak u niet ongerust voor het waterbed repareren. Het water blijft normaal binnen de veiligheidsvoering staan. Door de geringe ruimte tussen de matras en de veiligheidsvoering lijkt een kleine hoeveelheid water ook al snel een hele plas.

 1. Haal de tijk/cover van het bed en trek de stekker uit het stopcontact.
 2. Dep het gelekte water tussen de veiligheidsvoering weg en maak de matras droog.
 3. Zoek het lek door de matras opzij te drukken. De buurt van de lasnaden en de zijkanten zijn het meest verdacht. Laat de matras nooit leeglopen. De kans op beschadiging van de stabilisatie is groot. Als de matras leeg is, is het lek zeer moeilijk te vinden.
 4. Als u het lek gevonden heeft, laat u lucht in de matras door de vuldop te openen. U kunt zo het lek boven water halen.U kunt nu het waterbed repareren.
 5. Dikwijls is het lekje zo klein dat enkel één druppel lijm volstaat.
 6. Bij een iets groter lekje knipt u een rondje uit het  vinyl van de plakset, een beetje groter als het gaatje.
 7. Zorg dat het lekje boven water op een ondergrond steunt. Doe een druppel lijm op het lek en leg het uitgesneden rondje op een muntstuk en druk dit in de natte lijm.  (gebruik geen lijm voor rubber, deze zal niet kleven).  Zorg dat u de lijm er goed tussen uit knijpt. Ongeveer een minuut aangeknepen houden. Het lekje is nu dicht. Het muntstuk is om te voorkomen dat er lijm aan de vingers kleeft en zorgt dat er mooi vlak geplakt wordt.
 8. Maak de matras na vijf minuten rondom droog en schoon.
 9. De matras eventueel weer recht leggen. Nooit hard trekken aan de matras.
 10. Nu kan u de matras ontluchten. Bijvullen is meestal niet nodig. Een verlies van enkele liters water merkt u nauwelijks tijdens het liggen.


Waarschuwing:

 • Als het lek zich op een lasnaad bevindt moet u erop rekenen dat de lekkage zich kan herhalen.
 • Als u twijfelt, schakel dan toch een vakman in.